ING Multifranchise trend

Multifranchise wint aan belang 

De ontwikkeling waarbij franchisenemers meerdere vestigingen opzetten  (multifranchise) is onvermijdelijk in de franchisewereld. Door onder meer de vergrijzing en de economische crisis verwacht het ING Economisch Bureau dat multifranchise in de toekomst verder zal toenemen. Voor franchisegevers is het van belang hier rekening mee te houden in hun strategie. Veel franchisenemers zijn niet langer tevreden met 1 vestiging en willen groeien naar 4 of 5 vestigingen. Het aantal multifranchisenemers neemt dan ook toe. Naast de groei-ambities van de franchisenemers zelf, spelen de vergrijzing en economische crisis multifranchisenemers in de kaart. Tussen nu en 10 jaar gaan veel mensen met pensioen, waaronder ook franchisenemers. Op termijn komen er vestigingen vrij van franchisenemers die geen opvolging hebben. Dat biedt groeikansen voor bestaande franchisenemers.

Vestigingen die mede door de economische crisis onvoldoende renderen, hebben onder multifranchisenemers een langere adem omdat de overheadkosten over meerdere vestigingen kunnen worden gespreid. Daarnaast hebben multifranchisenemers vaak meer vet op het bot om financiële tegenslagen op te kunnen vangen. Goede resultaten in andere vestigingen kunnen tijdelijke (aanloop) verliezen van een (nieuwe) vestiging compenseren.

Hoewel multifranchisenemers een formule helpen groeien, kunnen ze door hun omvang op termijn ook een risico vormen voor franchisegevers. “Belangrijk is dat franchisegevers binnen hun organisatie beleid ontwikkelen op het gebied van multifranchise”, aldus Esthrella Khouw, manager ING Zakelijke Arrangementen. “Begeleiding en opleidingscapaciteiten moeten zo goed mogelijk aansluiten aan de behoeften van multifranchisenemers. Hiermee kan de franchiseformule zich in de markt onderscheiden. Op die manier is multifranchise een waardevolle toevoeging voor ondernemend Nederland. En dat is precies wat we nodig hebben.”

Zie het volledige rapport.

Bron: Franchiseplus.nl
ING-MultifranchiseING-Multifranchise
Door met ESSO
12 aug 2019 - Marcel Ligthart is zeer tevreden met ESSO. Reden om er nog een aantal jaar aan vast te plakken.  Lees het artikel in Move On nummer 3. LEES MEER »
Life after petrol
12 aug 2019 - Het complete verhaal over "Life after petrol" van de familie Kok te Harderwijk.  Lees het artikel in Move On nummer 3. LEES MEER »
Managementinfo
23 apr 2019 - Lees het hele interview van Frits Metiary in de laatste Cleaning Station van April 2019 over het Operating Statement van EKW. LEES MEER »
Naar Boven