Elektrische trucks

Elektrische trucks

De Nederlandse transportsector wil over acht jaar uitstootvrij rijden binnen grote steden. Ook in de buitengebieden moet de schadelijke uitstoot fors worden teruggedrongen. Dat wil brancheorganisatie voor transporteurs TLN. Het roept alle betrokken partijen, dus ook brandstofleveranciers en overheden op om dit mogelijk te maken.

Het zware wegtransport is een grootverbruiker van fossiele brandstof. Om dit gebruik terug te dringen, wil de belangenvereniging snel stappen zetten. “We willen zero emissie in binnensteden in 2025 en low emissie in het buitengebied”, meldt TLN. De doelstelling moet worden gerealiseerd met hulp van transportbedrijven. van collega-brancheorganisaties en betrokken overheden.

Elektrische trucks

Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar elektrische vrachtauto’s. Deze moeten vanaf 2025 het gehele beroepsgoederenvervoer in grote steden voor hun rekening nemen. Wel moet er een uitfaseringsregeling komen voor het gebruik van biogas en biodiesel. Deze regeling moet gelden tot 2030.

Om dit alles mogelijk te maken, moet zo snel mogelijk voldoende materieel beschikbaar zijn. “Om ervoor te zorgen dat vervoerders niet in de problemen komen tijdens de kostbare overgangsfase naar ander materieel, achten wij een subsidieregeling nodig. Er zijn al veel goede voorbeelden van duurzame oplossingen en ideeën van TLN-leden. Uiteindelijk moeten er voldoende elektrisch aangedreven vrachtauto’s van de productieband rollen.”

Logistieke hubs


In dit verband zou TLN graag zien dat logistieke hubs worden gecreëerd. “Wij snappen dat dat nog niet zo simpel is. Er komt veel bij kijken, onder andere op het gebied van ruimtebeslag en voorzieningen, zoals laadpalen. In het ideale geval heeft elke gemeente met een zero emissie gebied in 2025 ook een goedwerkende logistieke hub. Dat kan ook betekenen dat gemeenten een hub delen.”

Bron: TankPro

Transportsector
Door met ESSO
12 aug 2019 - Marcel Ligthart is zeer tevreden met ESSO. Reden om er nog een aantal jaar aan vast te plakken.  Lees het artikel in Move On nummer 3. LEES MEER »
Life after petrol
12 aug 2019 - Het complete verhaal over "Life after petrol" van de familie Kok te Harderwijk.  Lees het artikel in Move On nummer 3. LEES MEER »
Managementinfo
23 apr 2019 - Lees het hele interview van Frits Metiary in de laatste Cleaning Station van April 2019 over het Operating Statement van EKW. LEES MEER »
Naar Boven