Eindejaarsactualiteiten 2015

Eindejaarsactualiteiten 2015

Wij bieden u graag deze Eindejaarsactualiteiten 2015 aan. Wij hebben in deze brochure belangrijke thema’s uit de Belastingplannen 2016 en andere wet- en regelgeving overzichtelijk voor u op een rij gezet. Ook leest u talrijke praktische tips. Hiermee verwerkt u de nieuwe maatregelen soepel in uw bedrijfsvoering en bedrijfsadministratie.

In deze Eindejaarsbrochure vindt u onder meer de volgende actuele thema’s:

VAR ook na 1 januari 2016: uitstel invoering modelovereenkomsten
De VAR wordt wel afgeschaft maar toch niet op 1 januari 2016. De invoering van het systeem van modelovereenkomsten wordt namelijk uitgesteld tot 1 april 2016. Daarna geldt een coulanceperiode tot 1 januari 2017 waarin opdrachtgevers en opdrachtnemers de tijd krijgen om hun werkwijze aan te passen aan een werkwijze die in een modelovereenkomst staat. Hoe dan ook, volgend jaar krijgt u te maken met modelovereenkomsten die de VAR zullen vervangen. Dat betekent niet dat u nu even niets hoeft te doen. In deze bijdrage zetten we de belangrijkste zaken rond de afschaffing van de VAR voor u op een rij.

Vervang uw auto van de zaak
Rijdt u in een zuinige (bestel)auto van de zaak? U heeft dan een bijtelling wegens het privégebruik van 0%, 4%, 7%, 14% of 20%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de (bestel)auto. Dat blijft zo tot 2016. Daarna gaat het mes erin. Dat geldt zowel voor de auto van de zaak van de ondernemer als die van de werknemer.
Wilt u nog profiteren van de huidige lage bijtellingscategorieën, dan moet u dit jaar nog uw auto van de zaak vervangen.

Vanaf 2017 permanente verhoging eenmalig vrijgestelde schenking eigen woning

Tussen oktober 2013 en 1 januari 2015 werd tijdelijk de eenmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verhoogd tot € 100.000. Dit moest de woningmarkt stimuleren. In 2017 wordt deze verhoging van de eenmalige schenkingsvrijstelling opnieuw ingevoerd, maar nu permanent. Maar let op: er zijn ook weer de nodige voorwaarden aan verbonden met de nodige gevolgen voor de schenker en de begiftigde.

Laatste ontwikkelingen rondom uw pensioen in eigen beheer

Heeft u een pensioen in eigen beheer? Daarin komt verandering maar niet meer per 1 januari 2016, zoals de bedoeling was. De ‘definitieve oplossing’ voor de problemen rond het DGA-pensioen in eigen beheer, wordt op z’n vroegst in 2017 verwacht. Er is namelijk nog geen keuze gemaakt wat er met uw pensioen in eigen beheer moet gebeuren. Naast de twee oplossingsrichtingen die de staatssecretaris eerder dit jaar heeft aangedragen, is daar onlangs een derde oplossingsrichting bijgekomen.

Heeft u nog vragen?
Een aantal zaken is nog in behandeling bij de Tweede en/of Eerste Kamer. Wij hopen van harte dat onze Eindejaarsactualiteiten 2015 uw deskundige gids zal zijn bij de fiscale, juridische en financiële veranderingen waar uw onderneming volgend jaar voor komt te staan!

Heeft u vragen over de toepassing van bepaalde regels of wilt u graag een toelichting op een onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij geven u graag advies op maat.

Managementinfo
23 apr 2019 - Lees het hele interview van Frits Metiary in de laatste Cleaning Station van April 2019 over het Operating Statement van EKW. LEES MEER »
Broodje Zuid
8 apr 2019 - Het complete verhaal over het ontstaan van Broodje Zuid door de ondernemers Theo en Sandra Hegeman in Arnhem. Een interview in het nieuwe blad Seestore exact 4 jaar na de totale make-over... LEES MEER »
Operatie Roode Til
18 dec 2018 - Het complete verhaal over het juiste bod door onze relatie Willem en Truus Oosterhuis op het rijkswegstation De Roode Til aan de A7.  Lees het artikel in Move On nummer... LEES MEER »
Naar Boven