Kassagegevens moeten ook digitaal bewaard worden

Kassagegevens moeten ook digitaal bewaard worden

De Hoge Raad heeft in juni dit jaar bepaald dat digitale detailgegevens uit een kassa moeten bewaard blijven, zodat de Belastingdienst een efficiënte controle kan uitvoeren. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor ondernemers die werken met een kassa, waaronder  detaillisten, horecaondernemers en benzinestation-houders. De ondernemer wordt zelf verantwoordelijk gehouden voor het goed bewaren van digitale detailgegevens. Het argument dat de kassa onvoldoende capaciteit heeft, biedt geen soelaas.

Wat betekent deze uitspraak precies en wat zijn de gevolgen?

De Hoge Raad bepaalt in zijn uitspraak dat de detailgegevens nodig zijn voor een efficiënte controle. Zo moet de hoogte van de omzet in relatief korte tijd te controleren zijn en er is eveneens informatie nodig over bestellingen, verkopen en betalingen om op artikelniveau het verband tussen inkopen en verkopen vast te kunnen stellen.

Als er bij controle een verschil van mening is over de omzet en de ondernemer kan de detailgegevens van de kassa niet digitaal aanleveren, dan kan dat ertoe leiden tot de Belastingdienst de administratie verwerpt. Het gevolg is dat de bewijslast wordt omgekeerd en verzwaard.

Bron: Hoge Raad van 25 juni 2015 (ECLI:NL:HR:2015:1740)

Meer informatie of een specifieke vraag? Neem contact met ons op!
E-mail: info@ekw.nl
Managementinfo
23 apr 2019 - Lees het hele interview van Frits Metiary in de laatste Cleaning Station van April 2019 over het Operating Statement van EKW. LEES MEER »
Broodje Zuid
8 apr 2019 - Het complete verhaal over het ontstaan van Broodje Zuid door de ondernemers Theo en Sandra Hegeman in Arnhem. Een interview in het nieuwe blad Seestore exact 4 jaar na de totale make-over... LEES MEER »
Operatie Roode Til
18 dec 2018 - Het complete verhaal over het juiste bod door onze relatie Willem en Truus Oosterhuis op het rijkswegstation De Roode Til aan de A7.  Lees het artikel in Move On nummer... LEES MEER »
Naar Boven